Dagelijkse beslommeringen of speelkwartier?

augustus 31, 2015

Speel jij samen met je kinderen?

Woensdagmiddag, na de wekelijkse speeldate, zitten we lekker samen op de bank. Of zullen we toch nog even wat leuks gaan doen? Ik en mijn twee stoere jongens. “Vader en moedertje spelen?” oppert mijn oudste, maar dat is niet waar we allemaal warm voor lopen. Ik ben tenslotte de hele dag al moeder, dus heb wel zin in iets anders. Gelukkig zit hij vol goede ideeën. Hij tovert zo weer een nieuwe uit zijn hoge hoed. Een idee waar we alle drie mee instemmen. We gaan een schat zoeken en doen er snoepjes in voor de eerlijke vinders. Zo gezegd zo gedaan.

Ik hoor mezelf zeggen: “Niet spieken, hé”, maar weet dat ze dit wel gaan doen. Als ik even later omkijk, zit de eerste schatzoeker al bovenop het aanrecht met zijn neus tegen het raam geplakt. De tweede schatzoeker komt lachend naar buiten gerend. Zo snel als ik kan, zoek ik een plekje net uit het zicht. Daar komen ze alle twee al aan, glimmend van plezier.

Met hun laarzen rennen ze het veldje op. Bij de bosjes worden ze al wat warmer. Tussen de struiken vol krakende takjes op zoek naar de schat of beter gezegd de snoepjes. De schat is snel gevonden door de mannen, dus smullen maar. Is de pret nu over en moeten we iets nieuws verzinnen? Nee hoor. Een leeg doosje is ook een schat. Het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Om de beurt kiezen we een plekje uit om de schat opnieuw te verstoppen.

Dan is mijn kleinste man aan de beurt. Hij neemt de tijd en zoekt met aandacht een plekje voor de schat. Mijn oudste zoon en ik zitten samen te wachten op een bankje met onze rug naar hem toe. Helemaal in zijn rol roept onze benjamin dat we mogen komen. Trots staat hij ons op te wachten en wijst hij ons de weg. Tot de schat recht voor onze voeten ligt. Een mooie schat pal voor mijn neus en binnen handbereik. Geluk zit hem in de kleine dingen. Als je het ziet, zijn die kleine dingen groots.

'Vaak dromen we van grote en verre dingen. Terwijl we schatten voorbijlopen zonder ze te zien.'

Click to Tweet

Door samen te spelen, bouwen we op een positieve manier aan onze relatie. Natuurlijk is er altijd van alles anders te doen, maar tijd om te spelen kun je maken. De aandacht voor je kind en het samenzijn geeft zoveel meer terug dan het half uurtje tijd dat je inlevert. Als je goed oplet, is er zoveel te zien. Waar houdt jouw kind zich mee bezig? Waarvan baalt het en wat maakt je kind blij? Zomaar een paar voorbeelden van de schat aan informatie die zo ineens voor je voeten ligt. Je hebt er maar één ding voor nodig en dat is het ‘hier en nu’. De verbondenheid die het samen spelen geeft, is iets om te koesteren. Ik prijs mezelf gelukkig dat mijn jongens me af en toe meenemen met schatzoekertje, want mijn grootste ‘schatten’ dat zijn zij.

In mijn blog geef ik je op een luchtige en (hopelijk) herkenbare manier een kijkje in mijn leven als moeder van mijn jongens of deel ik andere onderwerpen over Kinderen & Zo. Heb jij ideeën of suggesties of wil je zelfs een stukje schrijven voor Kinderen&Zo, voel je vrij dit met mij te delen.

kinderenzo-2023

About the Author

kinderenzo-2023